Redaktion

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 16 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • som svar på: ROT-avdrag för markarbete? #246
  Redaktion
  Deltagare

  Hej!
  Vi planerar att göra en uppställningsplats för släpkärra och båttrailer bredvid vårt garage på tomten. Vi behöver gräva ur en del jordmassor för att få platsen plan samt lägga dränering. Därefter fylla upp med grus/singel (ingen plattsättning eller så). Berättigar den här typen av markarbeten på tomten till ROT-avdrag?

  Hej,

  Ja, att dränera och fylla upp med grus runt fristående byggnad såsom garage ger rätt till ROT-avdrag för arbetskostnaden.

  som svar på: ROT-avdrag på carport fritidshus? #245
  Redaktion
  Deltagare

  Vi vill bygga en carport intill vårt fritidshus. Vi äger huset själva. Är detta tillåtet att göra avdrag för?

  Ja, så länge din carport är vidbyggd med huset, alltså att den sitter ihop med huset, så får du göra ROT-avdrag för arbetet.

  som svar på: Källare: Utbyggnad och installera vedpanna #244
  Redaktion
  Deltagare

  1. Täcks installationen av vedpannan av ROT? Då tänker jag på bortmontering av gamla pannan, installation & kopllingar för nya vedpannan?

  2. Vi har ett mindre källarutrymme som vi villa gräva ut ytterligare och göra ca 20 m2 större, kan vi göra ROT-avdrag för det och krävs bygglov?

  1. Ja, arbete med att ta bort gammal panna och installera ny ger rätt till ROT.

  2. Ja, att bygga ut källare ger rätt till ROT-avdrag. Bygglov krävs med all sannolikhet, hör direkt med din kommun för säkert besked om vad du behöver uppfylla för att komma igång med arbetet.

  som svar på: sommar stuga! #243
  Redaktion
  Deltagare

  hej! vi är ett sambo par som har två hus!
  jag har ett permanent bostads hus,och tjejen har en sommar stuga!

  nu har vi tänkt att renovera stugan, kan vi bägge andvända rot av draget på stugan?
  eller vad gäller för sambo förhållanden?

  Endast ägare av en fastighet får göra ROT-avdrag för arbete på den, så om endast en person står som 100-procentig ägare av en sommarstuga är det alltså bara den personen som kan nyttja ROT-avdrag för den.

  som svar på: ROT gäller ej för nytt hus yngre än fem år... #242
  Redaktion
  Deltagare

  Observera att ROT inte gäller om ett hus är yngre än fem år. Entreprenör och hantverkare tar i princip alltid med ROT-avdrag i sina offerter eftersom det är ett bra säljargument. Men offerten förvandlas lätt till en glädjekalkyl, räkna inte med att dom samtidigt upplyser dig om åldern på ditt hus… det är din skyldighet att känna till om ditt hus klarar tidsgränsen. Klarar du inte den så får du avslag och mellanskillnaden hamnar på slutfakturan. Kalldusch…

  Helt korrekt, husets värdeår vilket ofta är detsamma som byggår måste vara minst fem år bak i tiden för att du ska få göra ROT-avdrag.

  som svar på: Vad händer om inte skatten täcker ROT-avdraget? #224
  Redaktion
  Deltagare

  Hejsan
  Jag ska ta in en takfirma som byter ut pannorna på vårt tak samt lite annat takarbete, och kommer då göra ett ROT-avdrag på ca 30 000 kr. Detta sker nu i februari, men tyvärr vet jag inte säkert hur min inkomst kommer att se ut under året. Vad händer om det visar sig att min slutliga skatt för 2015 inte räcker för att täcka avdraget på 30000?

  Om skatten inte motsvarar eller överskrider det avdrag du vill göra kommer du få betala kvarskatt på det belopp som överskrider din slutliga skatt.

  Exempel:
  Du betalar efter avdrag 24 000 kronor i slutlig skatt.
  Ditt önskade ROT-avdrag är 30 000 kronor.
  Det blir en skillnad på 6 000 kronor, och detta belopp måste du alltså återbetala till Skatteverket.

  som svar på: ROT-avdrag dödsbo? #223
  Redaktion
  Deltagare

  Fråga:
  En släkting har gått bort och vi vill i samband med detta fixa upp hennes bostadsrätt för försäljning. Kan dödsboet stå som fakturamottagare och betala för renoveringen och även göra ROT-avdrag?

  Hej!
  Nej, ett dödsbo kan inte göra ROT-avdrag för arbete som sker efter att en människa gått bort. Däremot kan avdrag göras för arbete som utförts innan personen gick bort.
  Mvh
  Redaktionen

  som svar på: Dra fiberkabel för bredband - ger det ROT? #220
  Redaktion
  Deltagare

  Vi vill dra fiberkabel för bredband till vårt hus (radhus) tillsammans med grannarna i samma länga. Får vi göra ROT för detta? Hur gör vi så att varje hus i så fall får göra eget avdrag?

  /pernilla

  Hej!

  Du får göra ROT-avdrag för dragning av kabel på tomten och arbetet med att dra in kabeln i huset.

  Om det är så att ni får en samlad offert för hela samfälligheten, kom ihåg att varje enskild husägare måste få en egen faktura med ROT-avdrag specificerat. Detta eftersom avdraget enbart kan göras av privatpersoner.

  som svar på: Rotavdrag bygga Altan #215
  Redaktion
  Deltagare

  Kan man få rotavdrag för att bygga altan? eller kan man inte dra av kostnaden för arbetet då det är utvändigt utanför huset?

  Så länge altanen sitter ihop med huset berättigar den till ROT-avdrag på arbetskostnaden.

  Generellt kan man säga att tumregeln är att arbeten som sker i, direkt utanpå eller på sådant som är fast ihopsatt med huset, ger rätt till ROT.

  Lycka till!

  Redaktion
  Deltagare

  Om jag anlitar hantverkare för arbete som utförs i slutet av ett år (december) men fakturan skickas ut i januari. Vilket av åren görs avdraget från min slutliga skatt då?
  Tacksam för svar!
  Med vänlig hälsning
  Hanna

  Hej Hanna,
  Det är när du betalar fakturan för arbete med ROT-avdrag som styr vilket år det beräknas på. Så om arbetet utfördes i december 2014 och du betalar fakturan i januari 2015 - då är det 2015 års slutliga skatt som ditt avdrag görs på. Det innebär alltså att du ser detta avdrag i deklarationen du gör 2016.
  Mvh
  Redaktionen

  som svar på: ROT avdrag på garaget? #210
  Redaktion
  Deltagare

  Har ett hus med garage som sitter hop med själva huset, inbyggt. Skulle vilja fixa till det invändigt och renovera väggar och inner-tak. Hantverkaren har lämnat offert på totalt 42000 kr med ett ROT-avdrag om 8000 kr. Är det okej att göra ROT avdrag på arbete i garage?

  Hej,
  Renovering på befintligt garage ger rätt till ROT-avdrag för arbetskostnaden.
  Offerten du anger låter rimlig, men testa gärna att jämnföra offerter från ett par andra hantverkare för att veta hur du ligger till.
  Lycka till!
  /Redaktionen

  som svar på: Dränering av villa #209
  Redaktion
  Deltagare

  Dränering av villa är ett godkänt ROT-avdrag. Även att isolera inne eller utanpå exempelvis grund eller källare ger rätt till avdrag. Som vanligt gäller att bara du som ägare får göra ROT-avdrag, och att avdraget enbart gäller för arbetskostnaden.
  Lycka till!
  Mvh
  Redaktionen

  Redaktion
  Deltagare

  Ja - alla som äger en del av ett hus har rätt att nyttja ROT-avdrag för det. Så länge de äger en andel och bor i huset helt eller delvis (t.ex. fritidshus) så är det fullt ROT-avdrag. Så har ert hus alltså fem personer som äger och nyttjar huset får alla dessa fem göra ROT-avdrag på 50 000 kr/person och kalenderår.

  Lycka till med renoveringen!

  Mvh
  Redaktionen

  som svar på: Dela upp faktura mellan makar? #199
  Redaktion
  Deltagare

  Hej Trine,

  Att dela upp fakturan mellan er är inget problem, det är något ni och den entreprenör ni anlitar gör upp om sinsemellan.

  Enklast är att komma överens om denna uppdelning tidigt så att ni inte försöker lösa det i efterhand.

  Så länge ni båda två som står som ägare av huset i fråga är det inget problem att ni båda gör separata ROT-avdrag.

  Lycka till!

  Redaktionen på ROTavdragen.se

  som svar på: ROT-avdrag för tillbyggnad? #195
  Redaktion
  Deltagare

  Tillbyggnad ger rätt till ROT-avdrag, så länge den sitter ihop med ditt hus.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 16 totalt)