ROT-avdraget 2020: Vilka regler är det som gäller?

Sedan ROT-avdraget infördes i byggbranschen 1993 har det använts flitigt av hus- och hemägare. Ska du köpa en tjänst 2020? Vi har skrivit ner vad du behöver tänka på när det kommer till inkomst, betalning och villkor.

Det här är ROT-avdraget

ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Precis som tidigare år har du 2020 rätt att få en viss skattereduktion på arbetskostnaden när du anlitar en hantverkare eller byggfirma. Ambitionen med ROT-avdraget är att det ska minska antalen svartjobb i Sverige genom att göra det billigare att anlita proffshjälp.

I skrivande stund får du 30 procent i ROT. Den högsta summan som du kan få ut per år ligger på 50 000 kronor. Maxbeloppet gäller per person. Om ni är två husägare kan ni alltså få avdrag på 100 000 kronor per år för tjänster som utförs i er gemensamma bostad.

Nytt 2019 var att taket för RUT-avdraget höjdes från 25 000 för personer under 65 år, till 50 000 kronor. Nu kan du alltså få 50 000 kronor i RUT-avdrag oavsett vilken ålder du har. Det här påverkar ROT-avdraget. Det räknas nämligen samman med RUT. Om du exempelvis har anlitat en städfirma och fått RUT-avdrag på 10 000 kronor och sedan köper rottjänster för 70 000 kronor (varav ROT-avdraget blir 21 000 kronor) har du nyttjat 31 000 kronor av maxbeloppet för båda avdragen.

Så här går det till när du använder dig av ROT-avdraget

Det är hantverkaren/utföraren som ansöker om ROT-avdraget. Du betalar därmed 70 procent av priset på arbetskostnaden. Viktigt att poängtera är att: ROT-avdraget endast ges för arbetskostnaden. Det är därmed viktigt att arbetskostnad och materialkostnad är separata poster på fakturan som du betalar.

Du är ansvarig för att se till att du är berättigad till ROT-avdraget. Tre grundläggande krav som ställs på dig är att du ska:

1. Vara 18 år eller äldre

2. Äga bostaden under tiden som arbetet utförs

3. Betala skatt i Sverige på minst 90 procent av din totala inkomst

Vi har skrivit mer om villkoren här, men värt att notera är också att du kan använda ROT-avdraget utomlands om du betalar skatt i Sverige.

Ett prisexempel som visar hur ROT-avdraget fungerar

Du ska installera en ny bergvärmepump och anlitar ett värmepumpsföretag som hjälper dig att utföra jobbet. Villan som du äger är medelstor, 140 kvadratmeter, och totalbeloppet på offerten som du får in är på 130 000 kronor exklusive ROT-avdraget. I regel står arbetskostnaden för 35 procent av den totala kostnaden. I det här fallet innefattar det både installation och borrning. Totalt landar arbetskostnaden därmed på 45 500 kronor. Installationen står för cirka 10 procent av 130 000, det vill säga, 13 000 kronor. Resterande 32 500 täcker borrningen.

  • Priset på installation inklusive rotavdrag: 9 100 kronor
  • Priset på borrning inklusive rotavdrag: 22 750 kronor

Det du får betala av arbetskostnaden landar på 31 850 kronor. Totalpriset för bergvärmepump samt installation blir alltså 116 350 kronor inklusive rotavdraget.

ROT-avdrag för dig utomlands

Två personer njuter av solen och havet i en varsin solstol.
Brukar du spendera mycket tid utomlands? Om du exempelvis har ett hus i Spanien som du vill renovera kan du använda ROT-avdraget.

Som nämnt ovan går det bra att använda ROT-avdraget även utanför Sverige. Kravet är att företaget ska vara verksamt i ett land som tillhör EU eller EES. I övrigt fungerar det i princip som vanligt:

  • Du anlitar ett företag som du tycker verkar bra, betalar för jobbet inklusive ROT-avdraget, och företaget skickar sedan in begäran om utbetalning till Skatteverket.
  • Eftersom att företaget inte är registrerat i Sverige (och inte har svensk e-legitimation) ska det skicka in en digital blankett som Skatteverket ger ut.
  • Företaget ska inkludera ett skuldfrihetsintyg som visar att det inte har några skatteskulder i hemlandet.

Vi har skrivit mer om hur det fungerar för dig boende utomlands här. Observera att du som köpare måste betala skatt i Sverige för att ha rätt till ROT-avdraget.

Hur mycket pengar måste jag tjäna?

Det första kravet som ställs på dig för att ska få ROT-avdrag är att du betalar skatt.

Går det att vara pensionär och använda sig av ROT-avdraget? Svaret är: ja, om du betalar skatt. Då fungerar det precis som vanligt. Du får 30 procent i avdrag på arbetskostnaden till ett högsta belopp på 50 000 kronor.

Din inkomst styr sedan hur mycket du kan få i ROT-avdrag. Här kan du läsa mer om vilken inkomst du måste ha för att kunna maximera ROT-avdraget. Det påverkas exempelvis av vilken kommunalskatt du betalar.

Sidan uppdateras