Inkomst för ROT-avdrag - regler och brytgräns

Vilken lön behövs för att göra ROT-avdrag? Det är en vanlig fråga för den som vill göra skatteavdrag för renovering, tillbyggnad eller ombyggnad, eftersom din inkomst styr hur stort avdrag du kan göra.

Tumregel för att räkna ut om din inkomst räcker för ROT-avdrag

Låt säga att du renoverar ditt hus för 300 000 kronor och arbetskostnaden är 170 000 kronor. Då får du göra det maximala ROT-avdraget på 50 000 kronor. Men för att göra ett sådant skatteavdrag krävs att du har betalat in tillräckligt med skatt för att avdraget ska kunna göras, eftersom ROT-avdraget är just en skattereduktion och inte ett bidrag eller en subvention.

Vi antar att du har en månadslön på 26 000 kronor. Det ger en årsinkomst på 312 000 kronor. Om vi antar att din kommunalskatt är 30,0% så betalar du efter grundavdrag 84 600 kronor i skatt (inkomstskatt) på ett år.

Sedan läggs även övriga skatter och avdrag på detta belopp. I detta fall innebär det att att exempelvis jobbskatteavdrag och pensionsavdrag görs vilket ger att din slutgiltiga skatt blir 63 494 kr. Detta innebär alltså att det är detta utrymme du får använda till ROT-avdrag, vilket således räcker för maximalt ROT-avdrag på 50 000 kr.

Observera att denna beräkning är förenklad och att du själv bör se över vad din slutgiltiga skatt blir efter alla avdrag. Men som tumregel kan sägas att en inkomst på 26 000 - 28 000 kr i månaden och uppåt brukar räcka för fullt ROT-avdrag.

Ställ gärna inkomstrelaterade frågor om ROT-avdraget här nedan så gör vår redaktion vårt bästa för att besvara dem!

Gå till listan över godkända avdrag om du vill veta mer specifikt vad du får göra avdrag för.