Regler för att göra ROT-avdrag som privatperson

Vilka regler gäller då för privatperson som gör ROT-avdrag? Här är alla regler i fem tydliga punkter. Ställ gärna frågor i kommentarsrutan om du trots allt ändå har frågor kvar att ställa.

1. Du måste äga bostaden för att få göra ROT-avdrag

Regel nummer ett är enkel - du måste helt eller delvis äga den fastighet (bostadsrätt, villa, radhus, fritidshus) som du köper hantverkartjänster till, för att få göra ROT-avdrag enligt konstens alla regler. det göra att du alltså inte kan göra skatteavdraget om du bor i hyresrätt, i andrahand eller liknande.

Är ni två personer som äger en bostad tillsammans kan ni om ni vill dela upp ROT-avdraget mellan er eller låta den ena parten stå för hela avdraget. Om den ena t.ex. saknar inkomst är det klokt att låta den som har inkomst göra hela avdraget. Rent praktiskt innebär detta att ni pratar ihop er med företaget ni anlitar och ber de ställa fakturan till antingen en av er på hela beloppet, eller att de delar upp det i två fakturor, en till var och en av er.

Tips! Ställ egna frågor och få hjälp från proffs på vårt ROT-forum.

2. Regler för inkomst och ROT-avdrag

Eftersom ROT-avdraget är just ett skatteavdrag är reglerna tydliga kring inkomsten du behöver - du måste helt enkelt ha betalat tillräckligt med skatt under året för att "motsvara" minst det belopp som du nu vill göra ROT-avdrag på. För att göra det största möjliga avdraget på 50 tkr krävs ungefär en månadslön på 26 000 - 27 000 kronor. Men för mindre avdrag går det alltså bra med en avsevärt mycket lägre månadsinkomst, huvudsaken är att du betalat tillräckligt med skatt för att täcka ditt avdrag, samt att du inte gör en massa andra avdrag som äter upp ditt utrymme för ROT-skattereduktion. Läs mer på vår specialsida om detta där du också kan göra en uträkning på om just din egen inkomst räcker till fullt avdrag, elelr var din personliga avdragsgräns går.

3. Så vet du om ditt arbete är ROT-godkänt

De flesta vanligare typer av hantverkararbeten, renoveringar och byggen för privatpersoner som ger rätt till ROT listar vi i vår eminenta ROT-lista. Men om du ska utföra något lite annorlunda, hur vet du då om ditt arbete är avdragsgillt eller inte? Lugn, det finns några enkla tumregler som styr detta:

Arbetet sker inne i din bostad, som du också äger. Dessa arbeten är i princip alltid godkända för ROT-avdrag, oavsett om du renoverar ditt kök, tapetserar om, isolerar på vinden eller byter ut ett gammalt golv.

Arbetet sker på exteriören av ditt hus (fasad, tak, husgrund, fönster, med mera). Dessa arbeten är godkända ROT-avdrag så länge du äger huset i fråga, och alltså inte bor i en bostadsrättsförening. Då är det föreningen som ansvarar för utsidan av huset och därmed kan du som privatperson inte gör avdrag för arbeten som påverkar utsidan. Utan detta är endast förunnat de som äger sin fastighet helt (eller deläger med en annan person).

Arbetet sker i din tomt eller trädgård. I allmänhet får du inte göra avdrag för arbeten som sker på din tomt snarare än på eller i ditt hus. Men det finns undantag, och det är är markarbetet eller tomtarbetet sker i direkt syfte att på något sätt förbättra eller förändra ditt hus. Till exempel installation av värmepump, enskilt avlopp, vattenledningar, andra ledningar eller kablar, eller andra arbeten där det du gör fysiskt på tomten också rent fysiskt kopplas ihop med ditt hur på något sätt.

Arbetet sker på fristående byggnad på din tomt (t.ex. garage, carport, friggebod, verktygsbod, och liknande). Tumregeln är att den fristående byggnaden måste sitta ihop med ditt huvudsakliga hus, och ha en dörr eller passage emellan de båda byggnaderna. Då räknas de som att höra till huvudbyggnaden och omfattas av ROT-avdraget enligt gällande regler. Är extrabyggnaden helt fristående är arbeten som sker på den inte giltiga för ROT-avdrag.

4. Avdrag på fakturan

Viktigt med seriös hantverkare som kan alla regler för ROT-avdraget.

Viktigt med seriös hantverkare som kan alla regler för ROT-avdraget.

Tidigare behövde du som privatperson fylla i en blankett för att få ut ditt avdrag men idag dras beloppet av direkt på hantverkarfakturan. Sedan sköter företaget du anlitat allt det praktiska.

Det du dock absolut måste hålla koll på är att avdraget är på korrekt belopp och att du själv har tillräcklig inkomst för att "täcka det". Skulle något gå fel är det du som kan bli återbetalningsskyldig.

Kom ihåg att det enligt lag ska stå angivet på fakturan hur stor del av summan som är ROT-avdrag och vad som är arbetskostnad respektive materialkostnad. Kräv alltid detta av den du köper tjänsten av.

5. Se till att hantverkaren kan reglerna

Eftersom ROT-avdraget i praktiken sköts av hantverkaren, men du som beställare och privatperson är ansvarig, är det otroligt viktigt att du bara anlitar entreprenörer som du har förtroende för och som kan visa att de har koll på ROT-reglerna.

Vill du ha hjälp med att komma i kontakt med seriösa entreprenörer inom olika branscher som har koll på ROT-reglerna? Då kan du gå till vår sida där vi hjälper dig hitta duktiga och seriösa aktörer inom allt från snickeri och måleri till värmepumpsinstallationer och större byggnationer, oavsett var i landet du befinner dig. Klicka här för att hitta rätt entreprenör på en gång.

Har du några frågor eller tankar kring reglerna för ROT-avdraget så är du välkommen att skriva en kommentar här, eller ställa din egen fråga på vårt ROT-forum.

Uppdaterat: 2017-05-15