ROT-avdrag 2021: Vilka regler är det som gäller?

Med ROT-avdraget har du rätt till en viss skattereduktion när du anlitar någon som renoverar eller bygger om ditt hem. Det är Skatteverket som betalar ut ROT, men du som privatperson behöver inte bekymra dig över det. ROT-avdraget är nämligen konstruerat enligt fakturamodellen vilket innebär att ROT-avdraget görs direkt på fakturan vid köptillfället. Företaget som du har anlitat har i ansvar att ansöka om att få ROT-avdraget utbetalat senast den 31 januari 2021.

Vad skiljer sig mellan ROT-avdraget 2020 och ROT-avdraget 2021?

Det är inte mycket som har förändrats när det kommer till ROT-avdraget under de senaste åren. Viktigt att komma ihåg är att det endast gäller för arbetskostnaden. Du får alltså inte göra avdrag på material eller exempelvis resekostnader. ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad vilket innebär att du inte heller kan använda ROT-avdraget när du bygger ett nytt hus.

ROT-avdraget täcker precis som föregående år 30 procent av arbetskostnaden. Maxbeloppet som varje person kan få utbetalat ligger på 50 000 kronor. Det kan vara bra att veta att ROT och RUT slås ihop. Om du har köpt RUT-tjänster för 10 000 kronor har du därmed 40 000 kronor kvar i ROT-avdrag.

Elektronisk betalning är ett krav

Från och med 2020 måste du betala utföraren elektroniskt. Det kan du göra genom att använda ditt kredit- eller bankomatkort, en e-tjänst via banken eller exempelvis Swish.

Nytt 2021 är det gröna avdraget

En nyhet 2021 är att du får göra en form av grön skattereduktion utöver ROT och RUT. Detta gröna avdrag gäller primärt tre investeringar:

  • Installation av solceller
  • Lagringsmöjligheter för egenproducerad el
  • Installation av laddningspunkt för elfordon

Tidigare har ROT-avdraget kunnat användas när du installerar solceller, det har då legat på 9 procent, men nu har det alltså ersatts av det gröna avdraget.

Det gröna avdraget är mer förmånligt än vad ROT-avdraget har varit när det gäller just solceller. Nu täcker det 15 procent av både material och arbetskostnaden. Maxbeloppet ligger dock precis som övriga ROT på 50 000 kronor.

Om du investerar i ett solcellsbatteri eller en laddpunkt till din nya elbil får du göra ett avdrag på 50 procent när du ska betala fakturan. Notera dock att maxbeloppet ligger på 50 000 kronor även när det gäller dessa investeringar.

Funderar du på att investera i grön teknik? Här finns mer information om reglerna

Så här fungerar ROT-avdraget i praktiken

Vi ska renovera badrummet i vår villa som ligger i Hallsberg. Jag äger villan tillsammans med min partner. Det är ganska svårt att få tag på tillgängliga hantverkare i området, men vi tar in offerter från flera stycken och bestämmer oss slutligen för att anlita en hantverkare som säger att renoveringen kommer att gå på 150 000 kronor jämt.  (En hantverkare brukar ta mellan 400 och 800 kronor i timmen). Det är varken den dyrast eller den billigast offerten.

Totalkostnad: 150 000 kronor

Arbetskostnad: 70 000 kronor

ROT-avdrag: - 21 000 kronor

Totalkostnad med ROT: 129 000 kronor.

Jag betalar fakturan på 129 000 kronor. Det innebär att jag har använt 21 000 kronor av ROT-avdraget. När vi några månader senare renoverar taket betalar min partner vår faktura från takläggaren på 200 000 kronor, inklusive ROT-avdraget på 30 000 kronor. Tillsammans har vi därmed använt 51 000 kronor i ROT-avdrag under 2021, men var och en för sig ligger vi under maxbeloppet på 50 000 kronor. Det är viktigt att komma ihåg: Maxbeloppet gäller för person och år.

Det går bra att använda rotavdraget utomlands

Om du äger ett hus i EU eller EES kan du använda ROT-avdraget för renoveringsarbeten. Ett grundläggande krav är dock att du betalar tillräckligt mycket skatt i Sverige. Om du har skattat på minst 90 procent av din inkomst, är över 18 år, och äger huset där renoveringen ska genomföras brukar det inte vara något problem att få ROT-avdraget godkänt.

Precis som när du köper ROT-arbeten i Sverige ligger avdraget på 30 procent av arbetskostnaden till ett maxbelopp på 50 000 kronor per person/år.

Det viktiga här är att du informerar personen som du anlitar om ROT. Det är nämligen dennas ansvar att ansöka om att få det utbetalat.  

I vanliga fall använder företaget Skatteverkets e-tjänster för att ansöka om ROT-avdraget, men eftersom att företaget inte är registrerat i Sverige måste det skicka in en digital blankett.  Företaget ska också bifoga ett skuldfrihetsintyg som visar att det inte har några skatteskulder i hemlandet.

Vi har skrivit mer om hur ROT fungerar för dig boende utomlands här.

Viktigt! Anlita ett företag som är godkänt för ROT-avdrag

Att företaget som du anlitar måste ha F-skatt har de flesta koll på, men vet du vilka regler det är som gäller om du anlitar en familjemedlem? Här blir det krångligt. Det är nämligen inte tillåtet att använda ROT-avdraget om du anlitar vad Skatteverket benämner som en familjemedlem eller en nära släkting. Till dessa grupper räknas:

  • föräldrar, barn, styvbarn, fosterbarn, mor- och farföräldrar,
  • fru eller make,
  • sambo om ni har gemensamma barn eller har varit gifta tidigare,
  • syskon, syskonbarn, syskons barnbarn,
  • svågrar, svägerskor, svärsöner och svärdöttrar.

Notera att din sambo (om ni inte har gemensamma barn), föräldrars syskon eller din makes/sambos familj inte räknas som familjemedlemmar eller nära släktingar.

VI har skrivit mer om vilka villkor som gäller för ROT-avdraget här

Är du företagare? Så skriver du fakturan

När du ska fakturera din kund drar du 30 procent i avdrag på arbetskostnaden inklusive moms. Om det är flera personer som ska dela på ROT-avdraget bör du notera hur stort belopp i ROT varje kund får.

Fakturan ska innehålla dessa punkter:

  • Det totala beloppet
  • Storlek på ROT-avdraget
  • Arbetskostnad (antal timmar som du har arbetat), materialkostnad samt övriga kostnader
  • Typ av arbete (exempelvis fasadmålning)
  • Uppgifter om F-skatt
  • Kundens namn och personnummer
  • Fastighetsbeteckning eller bostadsrättsföreningens organisationsnummer och lägenhetsnummer.

Du måste inte skicka med fakturan när du ansöker om ROT-avdraget från Skatteverket, men det kan hända att de hör av sig i efterhand för att de behöver mer underlag innan de fattar beslut om utbetalning.   

Så fungerar ROT-avdraget för dig som är företagare