Detta gäller för ROT-avdraget 2015

Här är de regler och förändringar som gäller för att göra ROT-avdrag 2015. I stort är skatteavdraget oförändrat men du bör ändå känna till de justeringar som skett.

Grundprincipen för ROT-avdrag densamma under 2015

Vissa frågetecken har funnits kring ROT-avdraget med anledning av valresultatet 2014, men just ROT-avdraget kommer inte att förändras - 50 000 kronor i möjligt avdrag per person och kalenderår fortsätter att gälla.

ROT-avdraget gäller även under 2015 för tillbyggnad, renovering och ombyggnad på privata bostäder såsom villa, radhus och bostadsrätt. Dessutom har det så kallade Attefallshuset och andra nya byggregler kommit till under 2014. Just Attefallshus får inte byggas med ROT, men de nya förenklade byggreglerna gör att den som vill bygga ut sitt hus nu kan göra detta ännu enklare och denna typ av tillbyggnationer omfattas av ROT.

Framtiden - kan ROT förändras eller försvinna?

Somliga menar att även om ROT-avdraget står kvar som vanligt under 2015 så kan de kommande åren från 2016 och framåt se annorlunda ut. Detta kommer vi givetvis följa noggrant här på Rotavdragen.se och ge dig uppdateringar när de kommer.

Ett förslag som varit uppe för diskussion är att ROT-avdraget skulle sänkas till 34 000 kr (istället för nuvarande 50 000 kr). Detta är en möjlighet som är mer sannolik än att avdraget helt skulle slopas. men samtidigt har diskussioner också förts om att avdraget borde höjas till hela 100 000 kr/person och år eftersom det fallit väl ut och kraftigt minskat svartarbetet inom byggsektorn.

Så ROT-avdrag 2015 i sammandrag:

  • Inga stora förändringar
  • De nya reglerna för tillbyggnad av huvudbostad omfattas även av ROT
  • Att bygga Attefallshus ger inte rätt till ROT-avdrag (eftersom det är ett nybygge)
  • ROT-avdrag som utförs 2015 görs direkt när du betalar fakturan, sen ser du uppgifterna i din deklaration 2016.

Vill du veta mer? läs om Regler för ROT-avdrag. Du kan också ställa frågor och få hjälp på vårt forum.

Vill du läsa mer om specifika tjänster som ger rätt till ROT-avdrag 2015 så hittar du dessa i vår lista över godkända avdrag.

Tips! Gratis offerter från lokala seriösa företag. Välj önskat ROT-arbete:
VärmepumpsinstallatörFönsterbyte
Renovera badrumByggföretag
MålareMarkentreprenör
FlyttfirmaMarkentreprenör
Samtliga tjänster funkar även via mobilen och är helt utan krav på köp!