ROT - Komplicerat ägarförhållande arrendetomt

Visar 0 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #1862
   Mattias
   Gäst

   Vi är tre syskon som gemensamt står på arrendekontraktet till en fritidsfastighet (arrendetomt). På arrendetomten står det ett fritidshus som fortfarande på pappret ägs av vår gemensamma mor. Vi är alla överens om att göra en underhållsrenovering av huset, måla, byta några brädor mm.

   Fritidsfastigheten är inte registrerad på oss hos skatteverket utan vi har ett arrendekontrakt med bonden som äger stamfastigheten där vår tomt utgör en liten del. Men på stamfastigheten finns vår arrendetomt indirekt registrerad hos skatteverket med ett "undernummer" och vi betalar fastighetsskatt för denna del som arrendeavtalet avser.

   Bakgrund:
   Anledningen att vi står på kontraktet är att far blev sjuk och han tyckte att det var smidigast att vi skötte allt administrativt och kommunikationen med bonden när kontraktet ändå skulle omförhandlas. När far som ägde stugan senare dog under förra året så ärvde mor stugan som står på "vår" arrendetomt. Stugan är ett enkelt sommarhus, fullt beboeligt men utan el och kommunalt vatten. Taxeringsvärdet för stugan är därför mycket lågt. Stugan finns upptagen i bouppteckningen efter far men inte arrendekontraktet eftersom vi tillträdde som arrendatorer innan far gick bort (enligt ovan).

   Vi räknar på en arbetskostnad motsvarande 60-70 kkr före ROT.

   Men vem skall ROT avdraget sättas på?

   1. Vår mor? Hon äger ju huset som skall fixas till, men hon står ju inte på arrendekontraktet.

   2. Vi syskon? Vi äger enligt avtal rätten till fastigheten (arrendetomten) och kan styrka detta gentemot
   skatteverket men vi äger inte formellt stugan.

   Kan någon av oss få ROT över huvud taget eller måste mor skriva över stugan på oss för att det skall fungera?

   /Mattias

Visar 0 svarstrådar
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.